Abans de parlar dels gegants que tenim actualment, primer recordarem els primers gegants que teníem al poble i que van ser els precursors nostres. Aquests gegants van viure a finals dels anys 70 fins al començament dels 90 que es van fer els nous i van ser destruït tot i que els últims anys ja no es van fer servir, per la qual cosa els més joves en coneixen poca cosa de la seva existència. Van ser creats pel senyor Miquel Jassans (Miquel Taca) juntament amb una colla de nois del poble amb un pressupost de 5000 pessetes (que a aquella època ja no eren molts diners). Van fer una estructura de fusta que van recobrir amb una tela metàl·lica a la zona del pit. Per fer el cap i les mans van fer un motlle amb la tela, ho van recobrir de paper colat i allisat amb guix. Eren prou macos però eren molt delicats: si el cap o mans rebien un cop, queia una mica de guix i això va fer que s’haguessin de reparar més d’un cop. Un altre problema que tenien era el pes. Aproximadament pesaven com els actuals però el pes quedava concentrat a la part de dalt i això feia que estiguessin desequilibrats i costés portar-los. En un primer moment es van fer d’una sola peça i es necessitava un lloc prou gran per poder-los guardar. Ho van solucionar partint l’estructura en dos. S’ha de dir que només sortien per la festa major del poble i que rarament anaven a un altre poble.

 

Després d’uns anys sense poder gaudir en les festes de la seva companyia vam tornar a tenir entre nosaltres unes magnífiques reproduccions dels antics gegants d’Alforja, degudes al treball del taller del Sr. Josep Agustí Feliu de Montblanc (Conca de Barberà). Aquestes reproduccions noves dels gegants es van intentar que fossin el més aproximat possible als anteriors, inclòs els noms que són els mateixos. D’aquesta manera no es van fer per a substituir els antics sinó per donar-los-hi continuïtat i ser els autèntics successors dels nostres antics gegants. Això si, es van construir amb un material més lleuger, perquè no pesessin tant, i que es conservés millor amb el pas del temps.

Van néixer el 1994 i el 24 de juliol d’aquell mateix any van ser batejats. Els seus padrins van ser el Marc de Maspujols i la Vitxeta de Reus. Un grup de joves del poble es va decidir a treure els gegants a les trobades geganteres però els inicis van ser bastant difícils degut a la manca de persones que volguessin portar-los i més d’un cop es va pensar en deixar-ho córrer. Ara, passats uns anys, la colla ja ha solucionat aquest problema gràcies a noves incorporacions i formem una bona pinya.

ELS NOSTRES GEGANTS

ALMIRA ALMENONIZ

 • NOM: Almira Almenoniz
 • PES: 54 kgs.
 • ALÇADA: 4 metres
 • MATERIAL: Fibra de vidre amb cavallets de fusta 
 • ESCULTOR: Sr. Josep Agustí Feliu (Montblanc – Conca de Barberá )

HISTÒRIA DEL PERSONATGE: El nom del gegant ve de la llegenda que alguna vegada hem sentit explicar, la del salt de la reina mora de Siurana, Abdelàzia, que juntament amb el seu cavall es tirà cingle avall per no caure presonera en mans del cristians.
Abdelàzia era la muller de l’últim valí de Siurana, Almira Almenoniz, i en honor seu el nostre gegant porta el seu nom.

El setembre de 2001, durant la VIII trobada de gegants d’Alforja, l’Almira va estrenar un nou barret i una preciosa arracada que li donava un to més arabesc feta per un convilatà nostre, el Sr. Joan Baptista Martorell, al qual estem molt agraïts per la seva col·laboració.

SAURINA

 • NOM: Saurina
 • PES: 48 kgs.
 • ALÇADA: 3’80 metres
 • MATERIAL: Fibra de vidre amb cavallets de fusta
 • ESCULTOR: Sr. Josep Agustí Feliu (Montblanc – Conca de Barberá )

HISTÒRIA DEL PERSONATGE: El nom de la geganta ens evoca a l’època de la fundació cristiana d’Alforja. Abans, en el nostre terme, s’hi havien establert els romans i els àrabs, però després de la conquesta del nostre reducte sarraí a Catalunya, que fou Siurana, un dels cavallers que s’havia destacat en la conquesta, Ramon de Canagot, fundà Alforja. La muller del fundador es deia Saurina, nom que porta la nostra geganta.

Doncs bé, ja tenim la parella formada, l’últim valí de Siurana i la dona del fundador d’Alforja, una parella excepcional, que en aquella època d’una certa tolerància era possible que arribessin a conviure, ja que una part dels àrabs de Siurana els deixaren residir aquí. Però podem assegurar que difícilment podien ser parella ja que eren de diferent religió, més aviat s’odiaven però per a nosaltres són una bona parella d’amants. En fi, el més important és que aquesta parella ens recorda les nostres arrels i són els nostres companys en les festes.

Pastor Baleta

 • NOM: Baleta
 • PES: 29 kgs.
 • ALÇADA: 2,90 metres
 • MATERIAL: Fibra de vidre amb cavallets de fusta
 • ESCULTOR: Sergi Iglesias Rius (Valls)

HISTÒRIA DEL PERSONATGE: La colla volia un nou gegant que fos lleuger perquè el pugues portar el màxim de gent possible i a més a més sigues un personatge il·lustre del nostre poble.

El dia 23 de març del 2019 es va fer una votació popular després d’haver fet un procés participatiu on Alforgencs van poder donar a conèixer quins personatges il·lustres volen que es poguessin votar i així va ser, després de votar entre el Pastor Baleta, Josep Fusté i Ramón de Ganagot va sortir el Pastor Baleta.

El dia 22 de setembre es va celebrar la seva benedicció amb els seus padrins, els Gegants de Tàrrega i la seva primera cercavila en la 25à trobada gegantera d’Alforja.

LA RIBETA

Ja fa temps que ens havíem proposat fer créixer la família gegantera, algú que acompanyés a l’Almira i la Saurina arreu del país. Volíem afegir un nou membre a la colla però havia de tenir dues premisses molt importants: l’havíem de fer nosaltres (dins del possible) i que fos un bon representant d’Alforja. I la veritat es que no va costar gaire trobar el que buscàvem. Què teníem al poble que ens identifiqués? Què millor que una avellana, un fruit de la nostra terra? I quin era el millor nom per posar-li? Una decisió ben fàcil: Ribeta.
A partir d’aquesta idea ens vam posar a treballar. Vam dibuixar esbossos, vam parlar i decidir com havia de ser: un gegant manotes per a divertir grans i petits.
Vam encarregar el cap al constructor Pere Estadella de Ditada Produccions, la part més delicada que nosaltres no podíem realitzar, i el resultat va ser excel·lent. En Pere ens va fer una gran obra i a la colla ens va agradar molt. Amb el cap fet vam dissenyar l’estructura per poder fer moure el gegantó, vam cosir la roba… Entre tota la colla, cadascú en la seva especialitat, vam tenir llest el projecte que durant tant de temps havíem tingut en ment. La presentació pública es va fer dins dels actes de la Trobada de Gegants.
Un cop vam tenir les colles preparades amb els gegants plantats i la plaça plena de gent vam fer la presentació oficial i al so d’una traca la Ribeta sortia del seu amagatall (estava esperant dins de l’ajuntament) i va trepitjar el carrer per primera vegada. El 30 de Setembre de 2007 quedarà com el dia de partida de la Ribeta.

ELS GEGANTONETS

El passat 1 d’octubre del 2017 van ser la seva primera aparició dels 2 dos gegants més petits de la colla, són uns gegants que es van començar a fer al parc de nadal 2017 i que entre tots els nens que van assistir aquell dia es va poder contribuir al fet que aquests gegantonets es construïssin íntegrament a Alforja, aquests 2 gegantonets van rebre el nom d’Il·luminat i Fúria. Es van construir pensant a animar als nens més petits del poble i així poder assegurar que aquesta tradició gegantera no es perdi, ja que les petites generacions ja s’inicien en el món geganter.

Aquests gegantonets llueixen uns vestits que l’associació de dones del poble van dissenyar i cosir amb un temps rècord, en 2 setmanes el van tenir tot enllestit, la modista Roser Saludes, que va dissenyar el nou vestit que porta la Saurina i que ara ens ha dissenyat aquests 2 vestits.

EL MIQUELET I LA PUIGCERVER

Una altra parella, potser no tan coneguda com els gegants, són la parella de gegantons manotes, es diuen el Miquelet i la Puigcerver, un és el patró del poble i l’altre de la Mare de Déu de l’ermita i que tenim a la colla des de fa uns anys. Van ser construïts per un “Cap de setmana geganter” que vam organitzar al poble per a la canalla aprofitant dos caps que havíem heretat del Parc Amics d’Alforja.

Aquí en teniu una fotografia després de l’última restauració feta durant el 2003

Només han sortit pel nostre poble i sempre els deixem perquè tots els nens es puguin sentir geganters portant aquestes figures.

MÉS COSES

No podem acabar sense parlar-vos del nostre gegant predilecte, el nostre fillol: el Nen de Prades que va néixer el 1995 i representa un bandoler.